Wat is chippen?
Chippen, voorkom dat u uw huisdier kwijtraakt
Er wordt een klein buisje van circa 14mm, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, onder de huid gebracht met een holle naald. In dit buisje zit een microchip die een signaal afgeeft als er een chipreader bij wordt gehouden. Het signaal dat wordt gegeven is een uniek nummer dat gekoppeld is aan uw huisdier en u. Mocht u huisdier gevonden worden dan kan de chip makkelijk uitgelezen worden door een dierenarts, het dierenasiel of die dierenambulance.
Vanaf 1 november 2021 regels voor fokkers:
- Fokkers en importeurs registreren zichzelf bij de www.rvo.nl. Zij krijgen dan een UBN. Heeft u als bedrijfsmatige fokker of importeur al een UBN? Dan kunt u gewoon dat nummer gebruiken.
- Een UBN is nodig om de hond te registreren. Zorg daarom dat u uw UBN bij de hand heeft als u uw hond(en) bij een dierenarts of chipper laat chippen.
- Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden én een paspoort hebben.
- De dierenarts of chipper registreert bij een aangewezen portaal dat de hond is gechipt. Daarbij is ook het UBN van de houder nodig.
- Als fokker registreert u de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal. Dit doet u ook met het chipnummer van de moeder.
- Het EU-dierenpaspoort wordt verplicht voor alle honden.
- De dierenarts registreert het paspoort bij een aangewezen portaal.
- Als importeur laat u de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal.
- Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.
Offerte aanvragen
Informatie voor houders van honden
Krijgt uw hond eenmalig een nestje? Of haalt u een hond eenmalig uit het buitenland? Een UBN kost € 19. Aan te vragen bij RVO.NL van de overheid! Dit nummer heeft u nodig als u uw dier(en) laat chippen door een dierenarts of chipper. Regels die voor u gelden leest u bij de informatie voor fokkers en importeurs.
Vanaf 1 november 2021 voor hondeneigenaren:
- Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.
- Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen portaal.
- Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan het portaal. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.
- Dieren zijn aan te melden bij www.ndg.nl
De Specialismen van de Dierendokter in Arnhem
Onze operatiekamer is modern en compleet uitgerust met alle denkbare apparatuur voor onderzoek en behandeling. Mede hierdoor kunnen wij een aantal specialistische operaties aanbieden:
- Kijkoperaties gewrichten (arthroscopie). Hiermee kunnen verschillende aandoeningen in de gewrichten worden gezien zonder het gewricht open te maken
- Operaties gescheurde voorste kruisband/knie (vkl). Hierbij is het doel het gewricht weer stabiel te maken.
- Losse knieschijf (patella luxatie). Op basis van de klachten en de gradatie wordt er een plan gemaakt welke technieken nodig zullen zijn voor een goede behandeling.
- Botbreuken (fracturen). Als de botbreuk niet te behandelen is met alleen gips kan de breuk operatief weer vastgezet worden.
- Kijkoperaties in de buik (laparoscopie). Voor bijvoorbeeld een onderzoek in de buikholte, operatie of om een biopt af te nemen.
- Overige chirurgie zacht weefsel. Denk hierbij aan castratie en sterilisatie, wondverzorging en het verwijderen van vreemde voorwerpen.